Trygheden i genkendeligheden.

“Jeg må være ved at blive gammel” hører man tit, når nogen bliver bevægede, rørte eller slet ret sentimentale. Det er som om, at jo ældre man bliver, jo lettere har man til tårer over de små ting i tilværelsen.

Nu har jeg sådan set altid stortudet, når jeg har set film. Først til mine sønners store morskab. Senere syntes de, jeg var det mest piiiiiinlige i hele verden, og sad i det skjulte og skævede til mig, når vi var i biografen, klar til at skynde sig ud, så de ikke behøvede at blive set sammen med hende den pinlige med de røde øjne og næsen, der løb.

Men også jeg må erkende, at med årene er filtret blevet tyndere, og der skal mindre og mindre til at gøre mig bevæget. Som lige før, hvor jeg stod og hængte sengetøj til tørre i solen.

Det er den smukkeste sommerdag. Solen står højt på en blå himmel, hvor små vatskyer svæver langsomt afsted. Det er dansk sommer, når det er bedst, og så tog jeg mig selv i at blive helt bevæget over noget så banalt, som at hænge sengetøj til tørre. Men findes der noget mere trygt end sengetøj i sommersolen? Det lugter da langt væk af barndom, ærter, jordbær og jagten på firkløver i græsset.

Mange af mine venner og bekendte har nu fået børnebørn, og selvom jeg gerne vil have, at der går nogle år endnu, før mine sønner når der til,  så er jeg da også lidt misundelig. Som “bedste” kan man jo tage alt det sjove, og så levere dem retur med tak for lån, eller noget.

Og lade tingene gentage sig. Så skal der læses godnat historie, så skal  de lære at køre på cykel, så skal de holde fødselsdag osv. osv. Det er der en tryghed i, og kors hvor har vi brug for det for tiden. Læser man avisen, får man jo indtryk at, at verden går under i morgen. Det gør den måske også, men ikke i dag.

Jeg kan mærke, at jeg bliver påvirket af alle de dårlige nyheder. Jeg får en grundbekymring, jeg ikke har følt før, og jeg får svært ved bare at nyde en sommersøndag. Alle mulige tanker flyver igennem hovedet på mig – “vi må nok hellere få købt noget brænde nu under sommeren, så vi kan klare os igennem vinteren, hvis de slukker for gassen (vi har naturgas…. hammerdyr naturgas)”.

Vi må nok også hellere lige sørge for et forråd af dit og dat, og skal jeg mon skifte investeringsgruppe på min pension (hvis du ikke har tjekket, hvor meget du har tabt i 2022, så lad være), og mon aktierne nogensinde stiger igen,  og hvad nu hvis ….

De drukner i vand i Australien, mens der er hedebølge og tørke i Sydeuropa og Sri Lanka er gået helt op i limningen. Vi får et nyt parti eller en bunke løsgængere hver uge, og mens briterne fortsætter stolelegen i Overhuset ligner Oxford St. nogle steder en spøgelsesby. Det ved jeg, for jeg var der i sidste uge.

Og bedst, som man synes det er den skønneste weekend i lang  tid med glade folk over hele Danmark, der jubler på tynde  mænd i  lycra, er der skyderi i Fields, hvor tre uskyldige mennesker mister livet, og nogle stakkels forældre kan se deres søn blive fængslet for en helt utænkelig forbrydelse.

Det er sg. ikke let for tiden.

Foto er lånt fra Flensted.dk

Men så er det, at lagnerne i solen pludselig bliver redningsplanken. Sammen med nye kartofler, purløg og radiser og de små ting i tilværelsen. Gentagelserne. Repetitionen af de trygge ting, som at læse godnathistorie, eller se et afsnit af yndlings krimien, som man egentlig har set, men det er så lang tid siden, at man har glemt, hvem morderen er.

Min gode veninde, der er præst i Ørestaden, og som har været på overarbejde hele den seneste uge, sagde i forbindelse med mindehøjtideligheden, at “virkeligheden er banal”, og det er fuldstændig rigtigt. Både vi og virkeligheden er i bund og grund banale, og derfor finder vi trøst i gentagelserne. De gentagelser, som vi ved er forbundet med glæde og tryghed.

Uden at vi skal være jubeloptimister, er vi nødt til at få noget optimisme tilbage. Det skal nok gå, og  Putin kan ikke leve for evigt…. håber jeg.

Gå ud og hæng nogle lagner op, det hjælper.

God sommersøndag!

One Reply to “Trygheden i genkendeligheden.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *