De fire årstider

Nu falmer skoven trindt… om terrassen….

Som yngre regnede jeg fuldt og fast med, at når jeg blev ældre, så ville jeg leve i et land, hvor solen næsten altid skinnede, hvor man kunne bade året rundt, og livsstilen var udendørsliv med paraplydrinks og bølger, der slog mod stranden under en skyfri stjernehimmel.

Måske var jeg lidt farvet af mit liv i rejsebranchen og som rejseleder, men ikke desto mindre, så virkede det på mig som den bedste måde, at tilbringe sit (udendørs) liv på.

Min mor, årgang 1924, kiggede altid undrende på mig og sagde at hun elskede de fire årstider, og slet ikke kunne tænke sig at leve et sted, hvor man ikke kunne mærke og se årets gang. Vi syntes hver især den anden var mærkelig, men så længe generationskløften kun var over visne blade, så var det nok til at overse.

Nu er jeg selv blevet ældre, og for første gang i år, har jeg måtte erkende, at der er nu noget over – i hvert visse årstider.

Lige nu sidder jeg og kigger ud på en have, der er fuldstændig farvestrålende, (og jeg lytter selvfølgelig til Vivaldi’s “De fire årstider”) og hver morgen kører jeg til arbejde gennem en skov af rød, orange, gul og enkelte steder stadig grøn, og jeg er vild med det, også selvom jeg stadig kun kan første linje af Grundtvigs ”Nu falmer skoven trindt om land”. Er det iøvrigt ikke tankevækkende, at der kommer rød streg under “trindt”, fordi programmet ikke kender ordet? – Nå, hvem gør det i dag?

Men jeg bliver også fyldt med taknemmelighed, for hvem siger, at man kommer til at opleve så smukt et efterår igen? Klassikeren med at som yngre, kan tiden ikke gå hurtigt nok, og som midaldrende, så synes man, at det lige har været jul, når man ser marcipanen komme frem igen på supermarkedshylderne.

Skønt skilt set i Helsingborg forrige weekend.

Min mor havde god tid. Eller rettere, hun tog sig tid. Noget så unyttigt, som at gætte kryds og tværs, tog hun sig tid til. ”Det holder hjernemusklen i gang” sagde hun altid. Jeg er sikker på, at hun havde ret. Jeg har i lange perioder af mit liv hverken haft tid til kryds og tværs, eller til at nyde årstidernes særlige, smukke kendetegn, såsom hvilke lokale fødevarer, der er på hylderne i hver årstid. Det er jeg ved at ændre på.

Forleden hørte jeg i radioen om en ung kvinde, der var på CO2 slankekur. Oversat, så ville hun formindske sit private CO2 forbrug, hvilket er al ære og respekt værd, vi kan alle sammen gøre noget – “De 17 hverdagsmål”. Men der hvor jeg blev en smule forbløffet var, da hun med stolthed fortalte, hvordan hun havde reduceret ved eksempelvis ikke at spise jordbær i november og ved at kigge efter, om tomaterne var danske. Ha! Så er jeg er også hip og på CO2 slankekur, for sådan har jeg altid levet.

Ærligt, jeg køber stadig eksempelvis avocadoer, bananer og dadler, men det er da æble- og ikke jordbærkager, der står på menuen nu, og jeg har altid så vidt muligt handlet dansk og lokalt, igen på grund af min mor, der altid tudede mig ørerne fulde med, at vi skulle støtte vores lokale landmænd.

Og dermed får de fire årstider også en ekstra dimension. Der kan ligefrem gå sport i at lære, hvilke lokale fødevarer, der hører til hvilke årstider. Min mand Nils giver den fuld gas. Han er virkelig hip (også uden at vide det), for han henter selv vores fødevarer, når han går tur med hunden – i det små selvfølgelig.

Vi har indtil nu haft Kronborg salt, Marienlyst valnødder, Nationernes Alle hyben marmelade osv. Læg dertil, at vi også har fået et drivhus og hjemmegroede tomater og agurker.

Det kommer nok aldrig til at ændre på, at jeg hvert år i november tjekker hjemmesiden www.caribbeanjobs.com, november er virkelig lang, men min glæde over de fire årstider med hver deres kendetegn er blevet meget større.

Efteråret – også i overført betydning – er meget smukkere end sit rygte!

I lørdags var vi en tur på Tegners Museum i Rusland (det hedder naturområdet). Har du ikke været der endnu, så kig forbi. Det er en anderledes, men også fascinerende oplevelse

Mindretallets tyranni!

Advarsel! I dette blogindlæg vil du støde på noget, der kan minde op et surt opstød, så hvis du er ude efter “søndags-feel-good”, skal du nok ikke læse videre.

For jeg er sur! Eller rettere, jeg har fået nok. Fået nok af, at fordi nogen mener dette eller hint, skal jeg lige pludselig være lige sådan. Og det vil jeg ikke. Jeg vil IKKE defineres af min seksualitet og kønsfølelse, for at blive helt konkret.

Øhhh, men er der da nogen, der siger, at du skal det? Ja, det er der, for nu er det ikke nok, at jeg er kvinde, nu skal jeg præsentere og definere mig selv som ciskønnet!

For de af jer, der endnu ikke ved, hvad det er, så betyder det “en person, hvis oplevede køn og kønsudtryk svarer overens med det køn, personen blev tildelt ved fødslen”, LBGT Danmark.

Med andre ord, det er ikke nok, at jeg præsenteres og fremstår som kvinde, jeg skal også præsenteres med, hvilke seksuelle præferencer og levestil, jeg har – altså, at jeg er født som kvinde, føler mig som kvinde, og at jeg “vil leve op til de sociale forventninger knyttet til deres køn”,  i dette tilfælde kvinde.

Nej, jeg vil ikke, nikke nej! Gu vil jeg ej udstille mine følelser eller seksuelle præferencer, når jeg skal krydse køn af eller præsentere mig, for det er faktisk det, LGBT (mangler der iøvrigt ikke et +) med disse nye køns etiketter beder alle os andre om.

Hvad rager det jer? Det rager ingen, hvordan jeg føler mig, hvad jeg gør indenfor husets fire vægge, og om jeg i weekenden har lyst til at klæde mig ud som mand og gå på bøssebar! Det ville jeg jo være nødt til at indrømme, hvis jeg ikke definerede mig som ciskønnet -ikke sandt? Jeg skal med andre ord tvinges ud af (klæde)skabet.

Nu er der nok ikke så mange, der er i tvivl om, hvordan jeg er længere. Jeg har trods alt været gift med det samme mand i over 20 år, og har aldrig lagt skjul på, at jeg finder mænd – især Tomas Ledin typer – for ualmindeligt tiltrækkende, og iøvrigt godt kan lide de ting, der følger med at være feminin, men I skal ikke tvinge mig til at flashe det i form af en til lejligheden nykonstrueret kønsidentitet.

I må gøre fuldstændig, som I vil i LGBT+ miljøet. Jeg er helt ligeglad. Faktisk er jeg meget positivt indstillet overfor den frihed og synlighed, som forskellige kønsidentiteter har fået, og det glæder mig, at folk i højere og højere grad kan leve fuldstændig, som de vil, uden at der rynkes på næsen eller hæves et øjebryn.

Jeg er også fuldstændig ligeglad med, om nogen vil identificeres som non-binære, og omtales som “de” eller “dem” (skal nok skabe lidt forvirring i forhold til invitationer i fremtiden), men I skal lade mig – og alle andre i “det store tavse flertal” være i fred. Fordi I har lyst til at skilte med jeres kønsidentitet, ligesom Eliyas Kayon, der ønsker at fremstå som homoseksuel, non-binær transfeminin og gå med tørklæde, er det ikke sikkert, vi har det.

Prøv at forestille jer den omvendte verden. At alle vi nu ciskønnede forlangte, at når jer fra LBGT+, der trods meget publicity, alt andet end lige er et mindretal, identificerer jer offentligt, så skal I samtidig oplyse, om I føler jer lidt queer eller lignende. Det er faktisk det, I beder os om, med modsat fortegn, når vi skal stå frem som ciskønnede.

Jeg vil gerne igen understrege, så det ikke kan misforstås…. jeg er helt ligeglad med, hvordan folk lever deres liv.  Så længe de forsørger sig selv, og ikke er til skade for andre, må de leve, som de vil.

Jeg har også altid haft homoseksuelle venner, kolleger og især i 80’erne hang jeg meget ud i bøssemiljøet i London. Jeg har ikke tal på de festlige aftener og nætter, jeg har haft på Madam JoJo”s eller til Gay Night på Hippodrome, og jeg kan stadig huske stemningen og det helt fabelagtige dragshow, som var på Madame Arthur i slut halvfjerdserne.

Jeg var heller ikke særlig gammel, da min mor stak mig bogen “Ensomhedens Brønd” af Radclyffe Hall fra 1928 i hånden, og den gjorde et uudslettelig indtryk på mig, og fik mig til altid at være på de menneskers side, som -undskyld udtrykket – faldt lidt til en side og udenfor det, der af nogen karakteriseres som det normale.

Men ligesom jeg ikke vil overfaldes af veganere, fordi jeg spiser æg eller kyllingesalat, eller tvinges til at følge en bestemt religion, så vil jeg heller ikke påduttes af nogen, at jeg skal identificere mig offentligt som ciskønnet.

Jeg er kvinde! …… det er jeg stolt af…. ;o)…….og det er nok!

 

Spørg ikke (gerne) om arret!

Finn fem fejl – og et ar!

Mikkel, vores yngste, var en tur på skadestuen, (eller akutafdelingen, som det hedder i dag) i den forgangne uge. Han havde løbet i idræt (tidligere kendt som gymnastiktimen) og undervejs banket albuen ind i en mur. Heldigvis var der ikke sket noget med selve albuen, men han have fået et forholdvis stort hul i armen, og blev syet med 6 sting.

“Nu får du sikkert et pænt ar” sagde jeg, hvilket han rent faktisk var ret begejstret over. Man er vel 17 år. Da chokket og smerten havde lagt sig, var han også cool nok til at spørge sygeplejersken, om han ikke lige kunne tage et før og efter billede, som han kunne vise gutterne. Dem sendte han også til sin mor – dog efter først at have spurgt, om jeg kunne tåle det, og derfor ved jeg også, at han ikke overdrev. Det var et pænt stort hul.

Det fik mig til først at tænke på scenen i Leathal Weapon, hvor Mel Gibson og Rene Russo konkurrerer på ar, og dernæst på mit eget, som jeg har midt på højre kind.

For at være helt ærlig, så måtte jeg lige en tur ud forbi spejlet for at se på det, for hele mit voksne liv, har jeg aldrig skænket det en tanke, og jeg er ret sikker på, at spurgte jeg nogle af jer, som kender mig, så ville I spørge  “hvilket ar?” Men faktum er altså, at jeg har et stort, ikke særlig pænt ar, på hele højre kind.

Historien er, at da jeg var omkring 2 år gammel fik jeg fingre i min mors store skræddersaks. Den kunne jeg selvfølgelig ikke bære og tabte den, og da jeg bukker mig ned efter den, falder jeg og skærer min kind op.

AV!

Det lyder som en helt usandsynlig historie, men det er ikke desto mindre sandt. For at gøre det endnu værre, skete det i vores sommerhus uden telefon, så min mor måtte pakke den lille, blødende pige ind og løbe ind til naboen for at få ringet efter en ambulance. Meget dramatisk.

De bildte min mor ind, at ambulancen kun tog hende med, hvis hun sad ude på vejen, så det gjorde hun. Med en skrigende to-årig på skødet, hvor blodet løb fra en opskåret kind. Mit øje gik gudskelov fri.

Jeg husker heldigvis intet, men har siden fået fortalt, at jeg hele tiden skreg  “Jeg vil hjem til min far. Jeg vil hjem og have saltpastiller”. Min far var angiveligt ved at holde op med at ryge, så han spiste saltpastiller. Nogen måtte så få fat i min far og sende ham på hospitalet med saltpastiller. Det lykkedes, og her har jeg et meget svagt minde af at se min far komme ned af en grøn gang. Eller også er det bare blevet til et minde pga. familiefortællingen.

Nå, plastikkirurgi var ikke ligefrem det, man ekselerede i i 1964, så det var ikke det smukkeste arbejde, der blev lavet. En gang, rigtig mange år senere, var der en mand, der i en bar kiggede interesseret på mig, og så sagde: “Sikke noget makværk. Vil du have lavet det om?” Jeg replicerede “Plastik kirurg, I pressume?” Og det var han. Men jeg sagde pænt nej tak, og ærligt, det var heller ikke verdens bedste scorereplik.

Men bortset fra i mine tidlig barndom, hvor min mor til sidst fik lyst til at hænge et skilt om halsen på mig, hvor der stod “Spørg ikke om arret”, så har jeg aldrig rigtig skænket det en tanke, og det tror jeg er vigtigt, og min pointe med alt det her.

En, jeg kender, er født med et kæmpe modermærke i ansigtet. Han deltog forleden i et tv-program sammen med andre med samme modermærker, og de levede alle sammen helt normale liv, og var – om ikke ligeglade – så var det i hvert fald ikke noget, der betød noget i deres dagligdag. Undtagen for en.

Hun var så hæmmet af sit modermærke, at hun helst ikke gik ud. Heller ikke med sin mand eller datter for bare at spise på restaurant. De andre fulgte hende i en uge, og fik hende langsomt til at blive lidt mere modig, og finde fred med sit mærke.

Manden, jeg kender, har jeg faktisk altid set som værende ûber cool, og han har et meget udadvendt arbejde med internationalt islæt. Jeg er ikke så naiv, at jeg ikke tror, der har været tider, eksempelvis som teenager, hvor han gerne havde været foruden, men han har ikke ladet det komme i vejen. Ligesom jeg heller ikke har ladet mit ar komme i vejen.

Vi lever i en tid, hvor vi helst skal være perfekte – på alle planer. Det er ganske enkelt ikke muligt, og hvor ville  vi iøvrigt være r..kedelige, hvis vi alle bare var perfekte efter en fælles standard.

Vi skal lade være med at lade vores uperfektheder påvirke vores liv og fokusere på dem, for hvad man fokuserer på, bliver større, og fylder mere og mere.

Selvfølgelig står det enhver frit for at få fikset noget, som går en på, det er ikke det, jeg mener, men vi skal blive bedre til at forstå, at andre ikke ser det samme, som vi selv gør, og at små uperfektheder en gang imellem næsten kan blive en charme og et karakteristika.

Jeg tvivler nu på, at Mikkels ar på armen går hen og bliver en større charme, men nu har han da det at prale med. Selvom jeg til hver en tid slår ham, når det kommer til ar. – Og du må gerne spørge om det!

En provinsboers bekendelser

Advarsel – denne blog vil indeholde subjektive skamrosninger af en by i provinsen.

Forleden så jeg Knud Romer på tv. Det skal man gøre noget oftere, for han er klog. Og underholdende, og det er ikke altid, at de to ting følges ad. Men hos Knud Romer gør de. I hvert fald, når man er tilskuer. Jeg har forstået, at han ikke altid var lige let tidligere, men det er heldigvis ikke mit bord, jeg skal bare se og høre ham, blive underholdt og så få stof til eftertanke.

Men altså… Knud Romer på tv. Han var som sædvanlig ude med riven. Denne gang handlede det -som det iøvrigt har gjort masser af gange før – om provins bashing. Faktisk bashing  i det hele taget, for han var godt og grundigt træt af, at så skulle provinsen tales ned, så skulle København tales ned osv. Han ville have, at nu skulle vi til at tale lidt mere om, hvor meget vi har tilfælles i stedet for at blive ved med at splitte os ad.

Jeg kan ikke være mere enig!

Det er der så også andre, der er. Tænk bare på TV2s reklamer om hvad vi har tilfælles og andre tiltag, men grundlæggende trænger vi til at tale os alle sammen lidt mere op, og få en større forståelse for, at vi altså ikke alle sammen er ens, og har lyst til at leve ens, men derfor kan vi godt have en masse til fælles, og man kan også være cool, selvom man ikke lige bor i indre by -indre København altså. Sagt på en anden måde, vi danskere trænger til at få lidt højere til loftet, bare sådan helt generelt.

Det kom jeg så til at tænke på i går, hvor jeg cyklede gennem yndlings byen, Helsingør, og fik en nærmest lykkefølelse over at høre til her.

Jeg var ellers ærke-Københavner. Født og opvokset på Vesterbro, hvor jeg også boede det meste af mit liv. Jeg er så ærke-Københavner, at jeg stadig bliver pikeret, når folk siger, at de er flyttet til København, og det så viser sig, at det er Brønshøj, Vanløse eller andre forstæder, der IKKE på nogen måde er København. Alt vest for Valby Bakke og uden for voldene er Stor København.

Jeg vil også til hver en tid forsvare, at en hovedstad skal være lidt mere fremme på beatet. Her skal være lidt mere fart på, lidt smartere og lidt mere nyskabende og når det nu engang er her, at vores Folketing ligger, så er det altså også her, de store politiske redaktioner m.m. skal være. Der er og skal være forskel på lokale og nationale nyheder.

Men for 20 år siden forelskede jeg mig hovedkulds i Helsingør, og det er en forelskelse, der ikke er blevet mindre med årene. Tværtimod.

En by i provinsen. Nordsjælland. Vandkants Danmark. Udkants Danmark. Der er mange betegnelser alt efter, hvilket humør, man er i, og hver har faktisk sin klang og dermed også en etikette.

Mine sønner bliver indimellem irriterede fordi de bliver rubricerede som overklasse drenge fra Nordsjælland. Jeg bliver irriteret, når jeg ryger i kassen med “i provinsen”, og Nils blev noget forbløffet, da han en gang blev stoppet af to drenge på vej hjem fra stationen, der spurgte ham om han var statsministeren. Han havde jakkesæt på.

Men i takt med, at skiftende regeringer har stort set dræbt alle vores købstæder ved at nedlægge skoler, sygehuse og arbejdspladser og nu nærmest i desperation flytter statslige arbejdspladser ud af København – er der ikke en klog, der kan fortælle mig, hvad sprognævnet skal i Bogense (!) – så bliver jeg mere og mere taknemmelig over, at jeg forelskede mig i en by, der er en by. Ovenikøbet med ægte og autentisk historie.

Nogle københavnske middagsgæster undrede sig på vej hjem over, hvorfor vi dog havde valgt at bo så langt væk. Langt væk fra hvad?

Ikke fra Sverige. Det ligger 6 km. borte, hvilket betyder, at når man bliver træt af “hej-hej gaden” (byens gågade), så kan man billigt og hurtigt tage til et andet land. De er ganske vist lidt mærkelige, men de laver fan….. god yoghurt.

Og her i Helsingør er vi faktisk glade for svenskerne (dem uden bomber), for ikke alene fylder de byen med et andet sprog, de holder også gang i vores butikker, som både er åbne, og også på stikkerne, for kædebutikker duer ikke. Dem har de masser af selv ovre på den anden side af sundet.

Hej-hej gaden er et kapitel for sig, og aldrig havde jeg troet, at jeg skulle blive glad for ikke at kunne gå som anonym, men det er jeg altså. Der er en tryghed og en meget værdifuld nærhed i at kende folk, man møder på gaden, og kunne sige hej til borgmesteren eller et andet byrådsmedlem. Så kan man også altid spørge dem om de har spist svampe, når de har taget en eller anden beslutning, man er helt uenig i.

Så møder man en mor fra fodbold, en far fra skolen og i takt med at årene går, følger man med i “Lidenlund” og borgernes udvikling og ældning. Guuud, hvor er han blevet gammel, tænkte jeg forleden om en tjener på en restaurant, der bare har været her altid. Jeg er selvfølgelig ikke blevet et år ældre.

I samme gågade og sidegader ligger vores lokale ostehandlere, tøjbutikker og slagtere. Her bliver man nemlig ikke udskammet, når man spiser lokalt, og meget mere CO2 venligt kød, end eksempelvis tilrejsende avokadoer på ristet rugbrød. Slagterne har også fulgt med i familien, og utallige er de af byens drenge, der har tjent deres første løn hos en af slagterne. Ved siden af ligger den lokale vinpusher, der lige har fået en god italiener hjem, som han er sikker på, er vores smag.

Jude Law som Hamlet på Kronborg

For enden af gågaden ligger et af Danmarks smukkeste slotte. Her festede Frederik II igennem, og blev berømt over hele Europa for sine overdådige fester. Så berømt, at et skuespil kompagni på tur, tog tilbage til England for at overtale en berømt forfatter til at skrive et action stykke om en dansk prins, så de kunne komme tilbage til alle festerne.

Om sommeren lever Hamlet med familien på slottet og i sensommeren kommer de fra hele landet for at opleve Shakespeare Festival. Faktisk kommer de fra hele verden for at spille med. De kommer også fra hele landet for at kigge på vores marsvin, der hopper og leger i vandet, fordi der er en koloni lige uden for en af Danmarks mest berømte og kosmopolitiske feriesteder.

Os fastliggere, vi ved, at nu er Hornbæk sæsonen startet, når gaderne er fyldt med dyre biler, og så kører vi da selv (i lidt mindre dyre biler) en tur for at sidde på Det Fedtede Hjørne (Hornbæks variant af Street Food marked) og kigge på kendisser, semi-kendisser og wannabes.

Det er der ikke meget provinsboer over skulle jeg ellers hilse at sige. Udover selvfølgelig, at vi ikke betaler en mindre formue for en uge i et sommerhus.

Ja, jeg elsker min by, og jeg er kommet til at holde så meget af livets gang i samme lille område. At vi følges ad. At vi ældes sammen og følger vores børns opvækst sammen. Det er en kvalitet.

Barokt nok, så skal vores lukkede sygehus nu ombygges til fællesskabs boliger, hvor vi kan komme hinanden ved på tværs af generationer. Fremragende ide, men man kunne også bare have bevaret sygehuset, forbedret vores infrastruktur – at køre med tog fra Helsingør til København er mere ustabilt end at flyve ud af landet – og passet på vores øvrige større købsteder, så var vi nok kommet hinanden ved alligevel.

For det er vel dybest inde vores natur. Vi kan lide fællesskaber. Vi kan lide at komme hinanden ved og følge hinandens liv. Bevares, i større eller mindre doser, og helst i selskab med nogen, som ligner os selv. Sorry, men sådan er det bare.

Og så er vi tilbage til starten, for så forskellige er vi altså heller ikke. Vi er ikke nogle bonderøve i Helsingør (det er dem i Hillerød). Nej, spøg til side. Vi skal tale vores forskelligheder op, og vi skal give plads og forstå, at fordi man kan lide country musik, kan man også sagtens være et kultiveret og dannet menneske, der går til opera i weekenden. Man har måske bare boet i Nashville på et tidspunkt.

Og fordi man bor en time fra København, er det altså ikke ensbetydende med, at man ikke har fingeren på pulsen, man har bare valgt en anderledes hjemmebane.

Men det finder vi jo først ud af, når vi kommer ud af ekkokammeret og taler sammen og bliver nysgerrige på hinanden.

Længe leve både provinsen, hovedstaden og alt det imellem. Lad os passe på det hele!

Så er det heller ikke værre!

 

I’m too old for this sh..!

-Og denne gang mener jeg det faktisk.

Sådan vil jeg meget hellere tilbringe en søndag!

Kender I ikke det, at alting var større, mindre, hurtige eller lignende, da man var yngre eller barn? Klassiskeren er den med at komme ind i ens gamle klasseværelse for første gang, siden man gik ud, og så gå helt i svime over, hvor små stolene er. Dengang var det verdens største rum, og man kunne knap nå gulvet med fødderne.

Stones mente, at de ville være tudsegamle og måske døde, når de blev 35 (yeah right!), Selv syntes man, at ens forældre var noget nær oldinge, da man var teenager, og tanken om at de måske havde et aktivt sexliv, var nok det væmmeligste, man overholdet kunne komme til at tænke på.

“For de unge på fyrre” hed nogle vinylplader, som mine forældre dansede til, når de holdt fester i halvfjerdserne. Det var ikke Slade eller Sweet, men de havde en fest.

Og jeg kom netop til at tænke på mine forældre i går. Jeg slog græs!

Skal det nu være noget? Ja, hvis man har set vores græsplæne, så er det. Det tog mig over to timer i en blanding af cross fit, pilates og almindelig gymnastik og sveden haglede af mig. Nu var det måske heller ikke særlig begavet, at gå igang og slå den mellem 12 og 14.30 på en dag med høj sol og 26 gr., men nu var det altså det, der passede, og ja, det tog over 2 timer.

Men mens jeg gik der og svedte, kom jeg til at tænke på mine forældre og deres græsplæne i vores sommerhus. Min far var perfektionist med græsplænen. Hvert græsstrå stod snorlige, og der var ikke en eneste kløver. Nogle gange tror jeg ligefrem, han klippede den med en neglesaks.

Han brugte den også som træt-af-sovende-teenagere middel, for han slog den konsekvent lørdag morgen og gerne lige uden for mit vindue. Det var umuligt at sove videre.

Min far var syg stort set hele mit liv, og han døde i 1987 som 70 årig, og vi er i familien ret sikre på, at han holdt længere, fordi han altid puklede i vores have. Det er nemlig cross fit!

Da han døde, blev min mor gråhåret på en uge, og til bisættelsen lignede hun en meget gammel dame. Hun var 63.

I har set det før, men jeg elsker dette foto af min mor til sin første fodboldkamp, VM96. Ulastelig i rød og hvid og med håndtasken hevet på scenen under optakts arrangement. Super sej som 72 årig!

Heldigvis havde vi hende 17 år mere, og hun livede også op igen, bare se ovenfor, men her er det så det med relativiteten spiller ind. I min verden skulle vores sommerhus og have jo være ligesom den altid havde været. Det var jo min barndoms have. Ikke at jeg var der særlig ofte, men når jeg var, så skulle det helst være, og se ud, som det altid havde gjort.

Det samme med julefrokosterne hos mor. Hvis ikke, det var som det plejede, så var der noget galt, og min mor var jo bare mor, som hun altid havde været.

På et tidspunkt begyndte min nu snart 75 årige mor at mippe lidt om, at hun altså ikke rigtig magtede at holde haven mere. Hun havde kørekort, men kørte aldrig bil, så hun skulle med tog, så gå en halv time, og så ellers slå græs, rydde ukrudt, ordne bede, gøre rent, tømme toilet spand (der kom aldrig træk og slip) osv. osv.

Det havde jeg dengang absolut ingen forståelse for.

Ung, festglad og fuld fart frem, så var det ikke havearbejde, der stod øverst på listen. Senere hjalp jeg dog til, men ærligt, det kunne jeg nok godt have gjort bedre.

I går da jeg gispende – ja, jeg ved det godt, jeg har godt af det – knoklede med vores “park” og tænkte “I’m too old for this sh..!” tænkte jeg derfor på min mor. På hvor sej hun egentlig har været, og holde haven så længe, som hun trods alt gjorde, og på hvor urimeligt det egentlig var, at forvente at hun lige klarede hjemmelavet julefrokost mad til en hel familie.

Men erkendelse af, at mødre/forældre bliver ældre er svær. Mødre er pr. definition udødelige, og som datter /søn, så skal alt helst være, som det altid har været. Glem det!

Jeg kan selvfølgelig bare komme i bedre form (tog indkørslen for ukrudt idag, ha!), men jeg begynder alvorligt at tænke lidt på, om det ikke er ved at være tid til at “downsize” lidt i forhold til bolig.

Livsfaserne!

Det varer ikke mange år, før vores drenge er væk, og det er jo ikke fordi, de stadig spiller fodbold på græsset. Det nærmeste er vel øl-bowling. Og hvad skal vi så med alt det græs?

Men det er jo så også en erkendelse af, at man så går ind i en ny fase. En fase, hvor man kan tillade sig at sige, at det er jeg altså for gammel til, eller det magter jeg ikke eller…. Og det er altså også lidt svært. Lidt ligesom når man synes at værterne på P4 er begyndt at være lige lovlig kække. Arghhh!

En klog mand jeg kender, han lavede en strategi for de første seks måneder af sin pensionist tilværelse. Nej, nej, der er jeg slet ikke endnu, jeg er jo lige begyndt i et nyt job – men det er tilgangen til en ny livsfase, som jeg godt kan lide.

Han besluttede sig for, at for ikke at blive rastløs eller deprimeret, så lagde han en strategi for, hvad han ville nå det første halve år af sin officielle pensionist tilværelse. Skæbnen ville, at de fyrede vedkommende, der havde afløst ham, og nu er han tilbage igen, indtil de finder en ny, men jeg synes om ideen.

Når vi går ind i nye faser af vores liv, er det en meget god ide, at tænke lidt over, hvad man vil med dem. Hvad vil vi eksempelvis med al den tid, som vi nu får forærende i og med vores sønner er mere eller mindre selvkørende. Vil vi bare se mere Netflix eller vil vi noget andet.

Det kan man jo så også gå og tænke over næste gang, man slår græs!

Og så glæde sig over, at nu ser her rigtig fint ud igen.

Til næste år har vi jernbryllup…

…så har vi været gift i 70 år!

Jeg mødte en mand i går. Han var så skøn. Jeg mødte ham ved busstoppestedet i Allinge, hvor vi ventede på samme bus. Han skulle hjem til Gudhjem, og vi faldt i snak.

Manden havde været ved lægen. Det tog fem minutter, som han sagde, men hele turen havde taget ham omkring 3 timer på grund af buslinjerne. Manden var 94 år!

Han lignede indbegrebet af en elskelig morfra. Rundt hoved, rare øjne og let dialekt på et ellers dannet dansk. Nu skulle han hjem til sin hustru, der sikkert ventede med kaffen. Det gætter jeg i hvert fald på. Han fik varme øjne, når han talte om sin hustru. “Til næste år, har vi jernbryllup. Så har vi været gift i 70 år” sagde han stolt, “men vi har nu boet sammen i 74”, tilføjede han, nu med glimt i øjet.

Jeg spurgte så, om det ikke havde været lidt udenfor nummer, sådan at flytte sammen uden at være gift for så mange år siden, men han svarede at pigens far, som havde guld- og sølvsmedebutikken i Rønne dengang, havde sagt god for ham, og så var de flyttet sammen. “Han gav os også ringene” sagde han, og så viste han mig vielses ringen, der formodentlig ikke har været af i snart 70 år.

Da jeg ikke har nogle fotos af den skønne, gamle mand, får I et her fra stranden i Sandkaas. Her er hver morgen yoga, der afsluttes med en trompetist, der bla. spiller Svantes Lykkelige Dag. Det er lige til selv at blive lykkelig af.

I august er det 20 år siden, at Nils og jeg blev gift, og det kom jeg selvfølgelig til at tænke over efter at have talt med den elskelige, gamle mand. Her må man godt skrive gammel, for når man er næsten 100 år, så er man gammel.

Det har ikke været 20 (21) år helt uden sværdslag og skænderier, men jeg tror heller ikke på, at man kan leve sammen så længe, uden at bølgerne en gang imellem går højt. I hvert fald ikke, når man er os to.

En gang blev jeg så vred, at jeg bare rejste mig op og gik fra den middag, vi var til. Lidt dramaqueen er man vel altid. Jeg nåede dog at køle ned på vejen hjem, da det var en forholdsvis lang cykeltur, og Nils havde nøglen til vores ferielejlighed. Jeg havde så ikke så meget valg andet end at sidde på terrassen under et håndklæde, til han også kom hjem. Det er der ikke meget dramaqueen over, og langsomt ebbede energien ligesom ud af vreden.

Til gengæld kan man jo så tænke lidt over tingene, og det er altid godt. Man tænker ikke altid klart, når man er vred. Heller ikke selvom, man måske er berettiget vred, og mange par når at gøre ting, de fortryder i kampens hede.

Min veninde, der er præst, arbejdede meget længe på at få ændret “NemID – skilsmisserne” fordi hun stod med en mængde ulykkelige mennesker, der ville giftes igen efter de havde ladet sig skille tju bang under et skænderi. Når de så blev ædru og havde kølet af, fortrød de bravt, men så havde de trykket på enter.

Det kræver noget af moderne, travle mennesker at være sammen i længere tid. Noget af begge parter, og der skal sluges kameler engang imellem. Til gengæld, så er lykken over at have hinanden, at blive nyforelskede i hinanden indimellem og at være hinandens livsvidner så meget større, at det klart opvejer alle kamelerne.

Alle de tanker fik den skønne, gamle mand ved busstoppestedet, og hans 70 årige ægteskab sat igang. Nils og jeg kommer aldrig til at blive til 34 efterkommere, som de er blevet til – “mine børn er jo folkepensionister nu, må du huske på” – ja selvfølgelig er de det (!), men vi har fundet en del opskrifter på kameler, så de glider lettere ned, og det er iøvrigt også dødsygt, at sidde under et håndklæde alene på en terrasse.

To trætte Elmarker, der venter på Bornholmerfærgen

50something rocks!

Nå, nu sidder I sikkert alle sammen et eller andet sted i solen med benene oppe og spiser is eller drikker rosévin – og hvor har I godt af det! Sommerferie er bare bedre.

For os, bliver det ikke til så meget udenlands i denne sommerferie, men som I ved, har vi også lige tilbragt en måned i Frankrig, så det gør ikke så meget. Til gengæld, er det en lidt speciel sommerferie for, for første gang i jeg ved ikke hvor mange år, er der absolut ingen bånd, der binder mig. Jeg har sagt mit job op og har forladt mit nu(da)værende arbejdsplads, og skal på selveste min 57 års fødselsdag starte et helt nyt job. Jeg glæder mig afsindigt.

Men….. og det er det, det skal handle om i dag, det interessante i hele denne sammenhæng er, at ikke på noget tidspunkt i ansættelses processen var min alder et emne.

Det er endnu mere bemærkelsesværdigt taget i betragtning, at jeg søgte på et opslag, ikke via netværk, blev udvalgt på lige fod med de øvrige ansøgere (jeg var ovenikøbet wildcard), ikke havde nogen relationer til arbejdspladsen (det havde jeg dog, viste det sig senere) og at jeg rent faktisk også skifter en smule spor.

Det eneste tidspunkt, min alder blev nævnt, var da jeg selv bragte det på bane til en af samtalerne hvor jeg sagde, at “skal jeg prøve noget nyt, skal det også være nu”. Men ellers blev der ikke talt alder på noget som helst tidspunkt.

Det er fa…. fedt!

Stort set samtidig med at jeg landede mit nye job, fik en i bekendtskabskredsen også nyt job. Hun er 53, og som med mig, havde alder heller ikke været et issue på noget tidspunkt. En anden nær veninde fik sit første pastorat, på stort set sin 50 års fødselsdag, så der er altså ikke tale om en enlig svale.

Dette skriver jeg ikke alene for at give alle os 50somethings håb og moralsk opbakning til at søge nye veje og udfordringer, jeg skriver det også, fordi jeg tror, at den største barriere for os ligger hos os selv.

Dermed undervurderer jeg ikke den – til tider store- udfordring, der ligger i at slippe igennem nåleøjet og komme til samtale, for jeg er fuldt ud bevidst om, at 56 år ser meget værre ud på skrift, end det gør, når der kommer en ungdommelig person ind af døren med masser af energi, men hvis vi ikke tør at forsøge, fordi vi på forhånd tror, at vi bliver fravalgt, så sker der slet ikke noget.

Vi bliver ikke fravalgt! Og slet ikke under en højkonjunktur.

Til gengæld er der en helt anden problematik, som Line Baun Danielsen har taget fat i i den forgangne uge. Læs hendes blog her Vores samfund/system/lovgivning har ikke forstået endnu, at tiderne har ændret sig, og at 50´erne har fuld fart på.

Når man er 56 kan man eksempelvis ikke tegne en lønsikrings forsikring hos A-Kassen. Det er jo det glade vandvid. Hvis regeringen og samfundet forventer, at vi arbejder til vi er mindst 67, så kan man da ikke fraskrive os retten til at tegne en forsikring, der dækker vores løn i tilfælde af afskedigelse.

Det er aldersdiskrimination. Et ord, jeg aldrig havde troet, jeg ville skrive, men det er det altså, og det skriver jeg ikke som en gammel, sur mokke, men fordi jeg finder det forkert. Enten eller.

Heldigvis er 50somethings ikke længere nogen, der går og gemmer sig, men i tilfælde som ovenfor skal vi også råbe op og i hvert fald støtte LBD, når hun stiller sig i forreste række for at slås for os og vores rettigheder.

Men nu er det heldigvis sommer og bekymringer og barrikader er lagt lidt på badetøjshylden sammen med alle de bøger, man skal nå at læse. Må solen skinne på jer!

Til mig selv som ung student

Når dette skrives, er det dagen før dagen, hvor min søn og en masse andre glade, unge mennesker får kronen på værket – læs huen. Og når dette læses, har de festet i en uge, og er så småt ved at vænne sig til ikke at skulle læse hver dag. Mange års skolegang er hermed ved en af de store milepæle.

Se, nu er jeg jo ikke så dum, at jeg tror, de unge vil høre eller læse, hvilke gode råd sådan en gamling, som jeg vil komme med, og den bedste afskeds tale er også allerede skrevet og fremført af Buz Luhrmann – ”Everybody’s Free (To wear Sunscreen)”, men så kan jeg i det mindste skrive en lille klumme med ting, som jeg ville sige til mig selv, som ung student, hvis jeg havde chancen.

Slap af! Du skal nok nå det, og du behøver ikke at yde 120% hver gang. Ja, du skal gøre dig umage, men livet går ikke under og folk sætter stadig pris på både dig og dit arbejde, selvom du blot arbejder indenfor normale rammer. Det er tilladt af slappe af en gang i mellem også.

Du kan og skal heller ikke være to steder samtidig. Du går ikke glip af noget vigtigt. Der er altid en fest, en tur i byen eller en sjov komsammen, og fordi du står over en enkelt gang eller to, så går du altså ikke glip af alverden.

Nej, du ser ikke så umulig ud, som du selv tror, og nej, du er heller ikke så tyk. Vær glad for dig selv nu som ung og strålende, for tro mig, om 30 år vil du undre dig i den grad over, hvorfor du syntes, du så så håbløs ud.

Ja, dit hjerte vil blive knust, men det heler igen, og det at det blev knust gør, at du kan forstå andre menneskers hjertesorg. Vær til gengæld forsigtig med, hvem du giver dit hjerte til. Du skal være gavmild med din glæde, omsorg, dit humør og venlighed, men vær forsigtig med dit hjerte. Gem det til de få.

Pas på dine nære, gode venner. Venskaber skal plejes og passes, men så varer de også hele livet, og pas på ikke at blive forblændet af de smarte og hurtige. Tro på din intuition, når det kommer til mennesker. Den vil altid vise sig at være rigtig, og tro ikke på andre, når de bedømmer mennesker, som du enten synes eller ikke synes om. Deres mening er ikke vigtig, og de har ikke ret, for de bedømmer ud fra deres udgangspunkt, ikke dit.

Syng og dans. Du tror ikke, du kan synge, fordi det har nogen sagt til dig som barn. Det kan godt være, men så syng i badet, eller når du er alene, for det er sundt. Du kan godt danse, og det skal du blive ved med. Du tror det ikke nu, men en dag vil du blive så glad for, at du dansede hele din barn- og ungdom.

Hold fast i det, du godt kan lide, også selvom andre synes, det er mærkeligt. Man kan ikke gøre alle tilpas, så start med dig selv. Du har alt for meget fokus på, hvad andre tænker, og det skal du se at holde op med. Så læs de bøger, gå til de foredrag, se de film også selvom der ikke er nogen, der vil gøre det sammen med dig. Det er lige meget, og du kommer til at få så mange gode oplevelser, som du vil huske resten af livet.

Tandtråd! Den er værre. Du vil hele dit liv få at vide af tandlægen, at du skal blive bedre til at bruge tandtråd, men du hader det. Gør det alligevel. Ingen er ung hele livet (!) og den med tandtråd, den skal du altså bare lære. Glæd dig til der bliver udviklet nogle små fine børster, så bliver det hele meget lettere.

Stop med at ryge! Lige nu er du cool, og jeg ved godt, at du på et tidspunkt stopper, men gør det allerede nu. Det er dyrt, dumt og virkelig svært at stoppe i en senere alder.

Fremfor alt – nyd nu livet og det skal nok gå alt sammen. Du behøver ikke at haste afsted, og gøre dig så mange bekymringer, fdu skal bare tro på det, og der er også en mand til dig. Faktisk en rigtig god en af slagsen.

Tillykke med huen og rigtig god sommer!

Den vilde bille…. og et anderledes retreat!

Tænk at bo her. Det er en å, der løber for enden af græsplænen og den store runde “tønde” i hjørnet er et såkaldt vildmarksbad med en temperatur på et par og tredive grader.

I denne uge var jeg på såkaldt produktkendskabstur. Det hedder det, når man i turismebranchen skal ud og opleve nogle af de attraktioner ol., som man skal markedsføre. I rejsebranchen hedder det studieture, og var en væsentlig årsag til at mange i sin tid valgte den branche, for det var i hvert fald ikke lønnen.

Men det var også før billige flybilletter, og en eller anden gang skal jeg nok skrive om, da jeg snakkede mig fra at blive rullet i Rio (på italiensk!), dansede barfodet på – ja på – baren på et luksushotel i Østen eller spiste sværdfisk til frokost og aftensmad hver dag i en uge på nogle af disse studieture, men denne gang handler det om noget helt andet.

For nogle år tilbage stødte jeg ind i gammel Spies kollega. Ikke at vi nogensinde arbejdede tæt sammen, men vi kunne instinktivt bare godt lide hinanden, og efter noget der vel ligner 30 år, krydsedes vores veje igen. Han var i mellem tiden gået en helt anden vej og var blevet terapeut og bor nu i Dronningmølle, der hører under mit pastorat i VisitNordsjælland.

Derfor dumpede der for et par uger siden en invitation ind i mailboksen, at jeg var inviteret til “NordicTreat” i hans hjem. Det stod ikke så meget om, hvad der skulle ske, men jeg skulle medbringe en yogamåtte og noget praktisk tøj.

Yoga og silent retreat (sådan læste jeg det fejlagtigt) lød ganske godt, og da det jo er lidt surt at komme tilbage efter en måneds ferie, var jeg i den grad klar til at afprøve nye spændende attraktioner i Nordsjælland. Et hårdt arbejde, men nogen skal jo gøre det.

Solen skinnede fra en skyfri himmel, da jeg ankom og blev præsenteret for dagens øvrige deltagere. Jeg kendte ingen på forhånd, og men det viste sig, at være en fordel.

Nej, det er ikke mig!

Jeg vejer for meget. Det har jeg stort set gjort hele mit liv, men her i 50something er det som om, det er helt håbløst og endnu sværere at tabe sig. Derfor er det lidt et livs vilkår. Det er ikke ensbetydende med, at jeg ikke kan røre mig og dyrke mine former for sport. Jeg synes bare ikke altid, det er lige fedt, at skulle gøre det i selskab med andre, og især ikke sammen med de fikse, unge, små størrelser i et fitness center. Jeg vælger med andre ord mine motionskampe.

Og nu stod jeg her! I solen sammen med en gruppe mennesker, jeg aldrig havde mødt og blev bedt om at rulle min måtte ud på græsset. Få minutter senere var jeg igang med “Den vilde bille”, der ligesom skulle løsne os lidt op.

Hvis du nu ikke skulle have prøvet en vild bille selv, så går det i al sin enkelthed ud på, at man ligger på ryggen med arme og ben i vejret, og så ryster man alle fire, helst mens man griner højlydt, for så udløses der endorfiner, sagde hun – instruktøren.

Har I nogen som helst anelse om, hvor ucharmerende man kan føle sig, når man ligger der med de blævrende skanker i vejret og forsøger at smile samtidig?

Men her er det så, det interessant skete.

For selvom jeg følte mig fuldstændig til grin og lige skulle overskride en grænse, så skete der et eller andet, som gjorde, at jeg bare gav los. Også da vi skulle lave “Rumble in the Jungle”, der vel nærmest er en form for hippie dans, hvor man ryster alt, der rystes kan (der er meget, når man er 50something), samtidig med at man udstøder forskellige former for lyde. Ja, lyde!

Jeg gav den med andre ord bare gas. Her i solen, en tilfældig torsdag i et selskab jeg aldrig havde mødt før, udførte jeg den vildeste indianer dans, der havde gjort Anisette misundelig, mens jeg gryntede, stønnede og halvt råbte noget i retning af “wrooouuuuiiiii!!!”. Og jeg havde en fest!

En grund til at vi alle gav los var selvfølgelig, at det var en rasende dygtig instruktør, der stille og roligt fik os alle til at følge med i hver vores tempo. Utallige gange fik hun understreget, at der er ingen regler her, og I skal bare følge med, som I har lyst. Det er pokkers vigtigt, især hvis der er tale om en gruppe, hvor folk føler sig usikre. Så fedt er det heller ikke at blive til grin overfor eksempelvis en kollega.

En anden årsag var omgivelserne. Når man befinder sig et så smukt og roligt sted, så kan man ganske enkelt ikke andet, end at spille med og lade sig inspirere. Det er iøvrigt det, der er udgangspunktet for at Lars, som han hedder, nu lukker sit private hjem op for mindre grupper. Han vil gerne dele herlighederne. Seriøst! Det giver selvfølgelig også en rigtig god karma og ånd, der gennemsyrede det hele.

Men jeg er overbevist om, at det også hang sammen med, at vi alle var på udebane, og vi kendte ikke hinanden. Det er unægteligt lettere at give los, når man ikke har noget på spil, end når man skal mødes igen i andre roller og sammenhænge.

Og så havde vi alle accepteret invitationen, og dermed købt ind på ideen. Jeg havde dog nok foretrukket lidt “silent retreat” efter frokost istedet for endnu to timers aktivitet i solen, men det hænger igen lidt sammen med min kompetence som kropsdoven. En kompetence, der er alt for lidt værdsat.

Nå, summasummarum var, at jeg gik hjem med ømme muskler, men med åbent hjerte og stor taknemmelighed over, at jeg fik denne fantastiske oplevelse sammen med netop disse mennesker, og at jeg kastede mig ud i både Den vilde bille og Rumble in the Jungle. Endnu en bekræftelse på, hvor vigtigt det er at komme udenfor comfort zone en gang i mellem. For det er altså der, det sker!

Alt var luksus også frokosten, der blev leveret fra den lokale fiskehandler.

Skulle du nu have fået lyst til selv at booke et NordicTreat til dig og dine venner, så send en besked og jeg formidler kontakten, og nej, man behøver ikke booke “Den vilde bille” . Næste uge har en DJ reserveret til et lille intimt party. …….. Haha -nu er jeg vel næsten professionel influencer eller hvad? ;o)

On the road again…..

Bil set på parkeringsplads forleden dag i Valbonne

Lige nu befinder jeg mig i den kendte by (!) Bad Laer i Midttyskland. Det er ikke fordi, jeg har næret et stort ønske om at opleve denne lille, fine by, der ved første indtryk minder lidt om Helsinge, og har betydet en ekstra tur på små 100 km i alt. Næh, det er snarere fordi, vi er trætte af at køre, og fordi man her kunne få et ganske pænt hotel med swimmingpool og velkommen til Cooper for kr. 699.- inkl. morgenmad og balkon. Jah, jaahh.,,,

Vi er på vej hjem, og efter jeg de senere år ikke har været så glad for at flyve, så er vi blevet ret ferme til at køre rundt i Europa og finde små perler. Ikke mindst i Tyskland, der jo ligesom ligger der midt i det hele, og fylder ret meget. Nogle gange er vi nu taget til Tyskland helt frivilligt og ikke kun på gennemrejse, for her er faktisk ret mange skønne steder – især området omkring Bodensee er vi ret vilde med, og vi oplever noget nyt hver gang.

Som nu f.eks., hvor jeg ligger på solterrassen udenfor poolen med udsigt til byens kirke og lyden af det lokale forboldhold, der spiller hjemmekamp, og det går godt, kan jeg ligesom forstå. Deres trommer og sang er næsten – også kun næsten- på højde med Brøndbys, så der er gang i Bad Laer. Nils er med hunden ude at opleve kurparken, og spise is, og lidt senere skal vi ned og have friske asparges, for vi er helt uforvarende, og meget heldigt, landet midt i asparges markerne. Jeg har aldrig set så mange “pinde” stikke op af jorden og jeg glæder mig vildt til friske asparges i enhver afskygning. Hvilken bonus.

Solterrassen på vores tyske gasthof

Men man skal øve sig lidt. Vi var ikke helt så gode til det i starten, og i vores familie har vi et fast udtryk: “Maks. tre omgange”, og det er altså omgange i en rundkørsel vel at mærke. De der rundkørsler, hvor man ikke lige kan finde ud af, hvor man skal køre fra. Dem er der mange af, især Frankrig.

Der er ikke den store forskel på os og andre ægtepar i den henseende. En gang, hvor vi skulle holde jul i Monaco, og køre afsted i noget, der var tæt på at bæltekøretøjerne blev sat ind, havnede vi en snedrive midt i ingenting, fordi Nils nægtede at høre på mig. Han foretrak GPS damen, der blev ved med at sige “you have now reached your destination” (yeah – right!), og da jeg indigneret spurgte hvorfor, svarede han “hun taler pænere til mig”!

Men det var dengang. Idag er vi blevet rutinerede bilrejsende, og både han og jeg har lært at gøre det rigtigt – han lytter til mig, når jeg er co-driver, og jeg taler sødt og pædagogisk ;o)

Men vi er, som skrevet, på vej hjem. For mit vedkommende efter en hel måned. Det er den længste ferie, jeg har holdt siden folkeskolen, og så har jeg ikke engang været i Nepal og vandre, i en Ashram i Indien eller kørt tværs over USA. Næh, jeg har “bare” passet venindens skønne hus i SydFrankrig.

Og nu skulle man så tro, at der kommer en perlerække af (selv)fede historier om oplevelser i Cannes ol., men nej, det har faktisk været en måned, hvor de små hverdags oplevelser har fyldt mest – og jeg har elsket hvert en minut.

Jo, vi har været i Monaco til Grand Prix, og det var sjovt. Men det var også frastødende, for det var i den grad højsæson for de prostituerede, og vi oplevede dem alle sammen. De to piger, der halsede fra et job til et andet og lige skulle fikse make up’en. Gigoloen med den 80 årige kvinde under armen. De russiske, der ikke liiige havde scoret højt nok, og derfor var på den forkerte side af gitteret (det var vi også) osv. osv.

Men det var undtagelsen, for vi har bare ladet dagene gå og forsøgt at følge med. Det er helt utroligt, som man kan vænne sig til at lave ingenting, og fremfor alt – EN ting af gangen. Det har været den helt store lære af denne måned. At lave EN ting af gangen. Ikke tjekke mobil samtidig med tv-serie. Ikke tænke på arbejdsting i supermarkedet. Det er ganske enkelt ikke muligt, for mit fransk er ikke godt nok til at bestille noget i delikatessen og så tænke på noget andet samtidig.

Og så at glæde sig over, at der altid dukker noget op, man ikke lige havde forudset – som bilen fra ovenstående foto. Vi havde lige spist en vidunderlig middag i den lokale, charmerende by, og så stod bilen lige der, og mindede os om, hvor heldige, vi er.

I forgårs lykkedes det, at ende på det måske bedste overnatningssted i Avignon – hvis man altså er til den slags. Vi blev ganske vist ædt af myg om natten (amatører, der ikke -endnu- er vant til at sove på en flodpram), men at sidde der på Rhone floden og kigge på den mest berømte bro i Avignon, var alle myggestikkene værd.

Vores “hotel” i Avignon. Fabelagtigt!

Og nu skal vi ned og have asparges!

I morgen venter endnu en lang køredag, men det gør ikke noget, for vi har hinanden i den lille bil, og forhåbentlig står huset også. Det er vist mere end man kan sige om flere partier på Borgen. Tænk, hvis jeg havde lavet en oddskupon, hvor jeg havde forudset, at udenrigsministeren røg ud, og min tidligere kollega, og helt nyslåede politiker, ind? Så havde jeg haft råd til endnu en måned. Men det er det med forudsigeligheden igen. Det uforudsigelige er meget sjovere, man skal bare øve sig, og glæde sig over det uventede. -Og så ikke et ord om at livet er som en æske chokolade…

Alle Elmark’er inkl. hund i en Fiat500. “Life is good!”